موسیقی درمانی چیست؟
از دید روانشناسی موسیقی درمانی چیست، آیا تا به حال اتفاق افتاده است که در حین انجام کار روزانه خود، ناگهان با شنیدن قطعهای موسیقی به یاد زمان خاصی از زندگیتان بیافتید؟
ممکن است موسیقی شما را در حس و حالی آرامتر، خوشحالتر و یا بگذارید با آن روبرو شویم، کاملا غم انگیز قرار دهد. اطمینان دارم که همه ما میتوانیم به قدرت موسیقی گواهی دهیم.
آیا میدانستید که موسیقی درمانی به خودی خود، درمانی برپایه شواهد می باشد؟
با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد شغل و این موضوع بدانید.
این مقاله شامل موارد زیر می باشد که پیشنهاد میکنیم همراه ما به ترتیب مطالعه کنید:
- 1- موسیقی درمانی چیست و چگونه عمل میکند؟
- 2- نگاهی به روان شناسی
- 3- تاریخچه خلاصهای از موسیقی درمانی
- 4- تحقیق و پژوهشهای این حوزه
- 5- گونه ها و روشهای متنوع موسیقی درمانی
- 6 فهرستی از تکنیکهای این موضوع
- 7- متخصص موسیقی درمانی چه کاری انجام میدهد؟
- 8- بهترین آلات موسیقی جهت استفاده در موسیقی درمانی
- 9- نرم افزارهای در دسترس
- 10- Voices: یک انجمن جهانی برای موسیقی درمانی
- 11- چشم اندازهای موسیقی درمانی چیست؟
- 12- 5 کتاب برتر در این حوزه
- 13- مقالات پیشنهادی
- 14- 5 ویدیو پیشنهادی Youtube
- 15- پیامی به خانه

قسمت اول – موسیقی درمانی چیست و چگونه عمل میکند؟
بروسشیا (Bruscia) (1991)، موسیقی درمانی را به عنوان “یک فرایند درون فردی که در آن درمانگر جهت کمک به بیماران برای بهبودی، بازسازی و یا حفظ سلامت از موسیقی و تمام جنبههای آن استفاده میکند“، توصیف کرده است.
کمی بعد در سال 1998 بروسشیا (Bruscia) تعریفی جایگزین از این موضوع پیشنهاد داد: “یک فرایند سیستماتیک از مداخله که در آن درمانگر به مراجعه کننده برای ارتقاء سلامت با استفاده از تجربیات موسیقی و روابطی که از طریق آنها به عنوان نیروهایی پویا برای تغییر توسعه می یابند ” (گرتسگر، الفانت، ماسلر و گولد، 2014).
آیا موسیقی درمانی صرفا شامل استفاده از موسیقی از جنبه درمانی میباشد؟
چنان که تعاریف بروسشیا (Bruscia) نشان می دهد، این موضوع بسیار پیچیده تر است. نباید آن را با پزشکی موسیقی که به صورت مداخلات موسیقی (music interventions) ارئه شده توسط متخصصان پزشکی و یا بهداشتی توصیف شده است اشتباه گرفت.
این مورد از سوی دیگر، توسط درمانگرهای موسیقی آموزش دیده فراهم می گردد .
چگونه عمل میکند؟
خوب، ادعا شده است که پنج فاکتور در تاثیرگذاری در این موضوع، مشارکت دارند (کوئلش، 2009).
تعدیل (مدولاسیون) توجه
اولین جنبه در موسیقی درمانی تعدیل توجه میباشد (کوئلش، 2009) (Koelsch, 2009). موسیقی توجه ما را جلب میکند و ما را از تحریکهایی که ممکن است منجر به تجارب منفی (همچون نگرانی، درد، اضطراب و غیره) شوند، منحرف می سازد. این مسئله ممکن است تاثیرات کاهش درد و اضطراب حاصل از گوش دادن به موسیقی طی جراحی های پزشکی را نیز توضیح دهد.
تعدیل (مدولاسیون) احساس
دومین روشی که موسیقی درمانی از طریق آن عمل میکند، توسط تعدیل احساس میباشد. پژوهشها نشان دادهاند که موسیقی میتواند فعالیت نواحی مغزی که در شروع، تولید، نگهداری، حذف و تعدیل احساسات درگیر می باشند را نظم بخشد.
تعدیل (مدولاسیون) شناخت
موسیقی همچنین شناخت را تعدیل میبخشد.
موسیقی در ارتباط با فرایندهای حافظه (شامل رمزگزاری، ذخیره و رمزگشایی اطلاعات و رویدادهای موسیقایی مرتبط با تجارب موسیقایی)، میباشد. همچنین در ارتباط با تجزیه و تحلیل نحو و معنی موسیقی می باشد .
تعدیل (مدولاسیون) رفتار
همچنین از طریق تعدیل رفتار نیز عمل میکند. موسیقی رفتارهایی همچون الگوهای حرکتی در راه رفتن، صحبت کردن و دست گرفتن (چنگ زدن) را تحریک و مفید می کند (کوئلش، 2009).
تعدیل (مدولاسیون) ارتباطات
این موضوع بر ارتباطات نیز تاثیرگزار میباشد. در حقیقت، موسیقی راهی برای ارتباط میباشد. از اینرو موسیقی می تواند نقش قابل توجهی در روابط همانطور که در تعریف موسیقی درمانی به آن اشاره شده است، داشته باشد.
- 1- اثرگزاری متقابل موسیقی ، به خصوص بداهه نوازی، به عنوان یک زبان غیر کلامی و پیش از کلامی عمل می کند.
- 2- دسترسی به تجارب پیش از کلامی را برای افراد که به صورت کلامی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند را فراهم میسازد.
- 3- همچنین ارتباط برقرار کردن بدون استفاده از واژگان را برای افراد فاقد توانایی های کلامی، فراهم می سازد.
- 4- در مقابل امکان پذیری روشی که وابسته به استفاده از واژگان جهت برقراری ارتباط می باشد، تعامل میان همه افراد را از طریق روشی رابطه محور و احساسیتر فراهم میسازد.
تعاملات همچنین با گوش دادن به موسیقی توسط فرآیندی که به طور کلی شامل انتخاب موسیقی که دارای معنی خاصی برای شخص می باشد همچون موسیقی که منعکس کننده مشکلی که فرد در حال حاضر درگیر با آن است، اتفاق میافتد.
هرکجا که ممکن باشد، افراد به منعکس نمودن مشکلات شخصی که در ارتباط با موسیقی و یا تداعی معانی که موسیقی به ارمغان میآورد، تشویق میگردند. برای افردای که دارای توانایی های کلامی می باشند، بخش مهم دیگری از موسیقی درمانی، انعکاس کلامی بر فرآیندهای موسیقایی می باشد(گرتسگر و همکاران، 2014).
ادامه دارد…
جالب بود….