چگونه شنونده خوبی باشیم؟
الن هندریکسن، دکترای روانشناسی دانشگاه بوستون، به تازگی مقاله خود را درباره “چگونه شنونده خوبی باشیم” را منتشر کرده است. رضایتمندی یا خشنودی، همان حسی است که بعد از میل کردن یک غذای دلچسب به ما دست میدهد. این دقیقاً همان حسی است که بعد از مکالمه با یک شنونده عالی آن را تجربه میکنیم. همانطور که زنبورها جذب شکوفههای زیبا میشوند، ما انسانها نیز مجذوب افرادی میشویم که قدرت شگفتانگیزی در شنونده خوبی بودن دارند. این افراد حس شنیده شدن و درک شدن را در ما ایجاد میکنند.
اگر شما نیز میخواهید برای دیگران شنونده خوبی باشید، کافی است که پنج مهارت زیر را به هنگام گفتگو با دیگران بکار ببرید:
1. یک شنونده خوب، در طرف مقابل احساس ایمنی ایجاد میکند. اولین مهارتی که نیاز است روی آن کار کنید این است که بدون قضاوت کردن به حرفهای طرف مقابلتان گوش فرا دهید. قضاوت نکردن شما، در آن فرد احساس ایمنی ایجاد میکند.
2. شنوندگان عالی با لغاتی ساده، حس خوب و به نوعی اهتبار را منتقل میکنند. ” شما را درک میکنم”، ” این منطقی است”، ” مطمئناً چنین احساسی دارید…” در قالب عباراتی کوتاه به طرف مقابل نشان میدهند که تجربه یکسری از عواطف را برای او قابل قبول و معتبر میدانید؛ اعتبار دادن به عواطف افراد، به ایجاد حس امنیت در مکالمه که در مورد اول بیان شد نیز کمک خواهد کرد.
3. شنوندگان بزرگ، کنجکاوی طبیعی خود را دنبال میکنند. در هنگام مکالمه با افراد، منتظر موقعیتی برای ابراز نظرات خود نباشید. پرسیدن سوالاتی مثل “چگونه”، “چه کسی” و “چطور” نشاندهنده علاقهمندی شما به مکالمه با طرف مقابلتان است. از آنها استفاده کنید، چرا که علاوه بر ابراز علاقه شما به مکالمه، ممکن است در پاسخ به هر یک از این سوالات توسط مخاطبتان، داستانی جذاب نهفته باشد.
4. شنونده خوب با تمام بدن خود گوش میدهد. مربیان مهد کودک از چیزی به نام ” گوش دادن با تمام بدن” استفاده میکنند که بدین صورت است: از چشمان خود برای تماشای رفتارهای غیرکلامی، از مغز خود برای فکر کردن در مورد آنچه گفته میشود و از قلب خود برای درک احساسات استفاده کنید و برای نشان دادن احترام به بقیه، بدن خود را در حالتی آرام نگه دارید. آموزش “چگونه گوش دادن” از اهمیت زیادی برخوردار است اما ممکن است حتی وقتی آن را در سنین کم آموختهایم، در بزرگسالی به دلیل مشغلههای زندگی کمتر از آن استفاده نماییم. این روزها وقتی در حال مکالمه با افراد هستیم، به صورت چندکاره عمل میکنیم و زمان صحبت را فرصت مناسبی برای پایان دادن به کارهای نیمهتمام خود میدانیم. در این صورت بخش زیادی از تعاملات ما که وابسته به نشانههای غیرکلامی هستند را از دست میدهیم. همچنین به مخاطب خود القاء میکنیم که جمع کردن ظرفهای شسته شده ماشین ظرفشویی و یا چک کردن صفحات مجازی افراد مشهور به اندازه صحبتهای او مهم است. خودداری از انجام چندین وظیفه به شکل همزمان سخت است. اما چرا؟
از آنجا که گوش دادن عمدتاً فعالیتی درونی است، ممکن است منفعل به نظر برسد اما به خودی خود، احساس نشود. بنابراین، تمام بدن خود را درگیر کنید تا گوش دادن برای شما آگاهانه باشد و شریک مکالمهتان نیز متوجه آگاهانه بودن شنوندگی شما شود.
5. شنوندگان عالی، آنچه را که در پشت کلمات قرار دارد، میشنوند. شاید لحن طرف مقابلتان به صورت ناگهانی تغییر کند؛ شاید تظاهرات چهره او با آن چیزی که دربارهاش صحبت میکند، هماهنگ نباشد. در چنین وضعیتی باید چه کنید؟ شما از قبل سه ابزار مهم را تجهیز کردهاید: گوش دادن با بدن خود، دنبال کردن کنجکاوی طبیعی خود و عدم قضاوت که باعث ایجاد حس امنیت میشود.
در نهایت میتوان گفت گوش دادن، امری ساده است که نیازمند هماهنگی شما با کنجکاوی خود، بدن خود و قضاوتهای زود هنگامتان ( برای آن که بتوانید، پیش از آن که از دهان شما خارج شوند، آنها را له کنید) است. ممکن است در ابتدا، انجام دادن کارهای دیگر همزمان با صحبت، برایتان بسیار وسوسهانگیز باشد اما با تمرین میتوانید بر امر وسوسهانگیز نیز غلبه کنید و به یک شنونده عالی تبدیل شوید.
No comment