احساس پوچی و بیارزشی؛ اغلب شامل احساس ناامیدی و بیاهمیتی است. چنین احساساتی در موارد زیاد، یکی از علائم رایج افسردگی است، اما میتواند ناشی از عواملی چون عزت نفس پایین، بیتوجهی، سوء مصرف مواد، تروما یا موقعیتهای دشواری باشد که تهدیدی برای خود به وجود میآورد. احساس بی ارزشی میتواند پریشانی قابل توجهی را به دنبال داشته باشد و عملکرد بهنجار را در زندگی روزمره دشوار سازد. احتمالاً هنگامی که حس کنید هیچ چیز از آنچه انجام میدهید درست نیست و یا هیچ کدام از تلاشهایتان، در شما تغییری ایجاد نمیکند؛ پیگیری و کوشش برای رسیدن به اهدافتان نیز دشوار باشد. به همین دلیل، بسیار مهم است که راههایی برای مدیریت این احساسات دشوار پیدا کنیم و در صورت لزوم، در جستجوی دریافت کمک باشیم.
احساس بیارزشی میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. شیوهی تربیت، تجارب اجتماعی، شیوههای روشنگری، رویدادهای آسیبزا و وضعیت سلامت روانی همه و همه از عواملی هستند که ممکن است در این امر نقش داشته باشند. برخی دیگر از عللی که ممکن است با چنین احساساتی درگیر باشد عبارتند از:
آسیب در دوران کودکی
شما ممکن است تجارب منفی در کودکی داشته باشید که اثرات طولانی مدت آنها همراه شما باشد. محرومیت، سوء استفاده و بدرفتاریها همه و همه میتوانند در بروز احساس بیارزشی نقش داشته باشند. کودکانی که به شدت توسط والدین یا سایر مراقبان مورد انتقاد قرار میگیرند، ممکن است این احساسات بیتوجهی را با خود در بزرگسالی به همراه داشته باشند. پژوهشها نشان میدهد که این آسیبهای اولیه بین فردی، با احساسات بیارزشی و پوچی در آینده ارتباط دارد.
مقصر دانستن خود، هنگام رویدادهای منفی
ممکن است شما وقایع منفی را به عملکرد یا ویژگیهای خود نسبت دهید. افرادی که اینطور عمل میکنند و رویدادهای منفی زندگی خود را ناشی از دلایل درونی میدانند، احتمالاً بیشتر علائم افسردگی را تجربه میکنند و احساس بیارزشی، خواهند داشت.
انتقادهای گذشته
همه ما در موقعیتهای گذشته مورد انتقاد قرار گرفتهایم. موقعیتهایی که احساس خوبی نداشتیم و توسط دیگران نقد شدهایم. چنین شرایطی میتواند احساساتی را در ما ایجاد کند که انگار هیچ ارزشی نداریم.
ناتوانی در کنترل و مدیریت استرس
ممکن است با کنار آمدن با استرس مشکل داشته باشید. استرس، چه حاد و چه مزمن، میتواند ادراک فرد از خودش را تحت تأثیر قرار دهد و به برداشت فرد از خود آسیب وارد کند. یک شکست در زندگی، مثل مشکلات مالی، تجربهی طلاق یا از دست دادن شغل، هم میتوانند باعث استرس شما شوند و هم برای شما احساس بیارزشی را به دنبال داشته باشند.
نشانههای از یک وضعیت سلامت روانی
شما ممکن است در یک موقعیت خاص روانی باشید. اختلالات خلقی مانند شرم، احساس گناه، ناامیدی و بیارزشی شناخته میشوند. چنین نشانههایی، پریشانی ایجاد میکنند و مدیریت فعالیتهای روزمره را ناممکن و دشوار میسازند.
آنچه شما میتوانید انجام دهید.
اگر احساس بی ارزشی و پوچی میکنید، گامهای کوچک و عملی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند تا احساس بهتری داشته باشید. در ادامه چند نکتهای که به شما کمک میکنند ارائه میشود:
با مهربانی با خود صحبت کنید.
افرادی که احساس بیارزشی دارند، اغلب دچار افکار منفی و گفتوگو با خود هستند. اگرچه شاید چالش برانگیز باشد اما سعی کنید با مهربانی با خود رفتار کنید. وقتی متوجه افکار منفی خود میشوید، به دنبال راهی برای تغییر آن افکار به شیوه مثبت یا واقعبینانهتر باشید. به جای اینکه فکر کنید که “من هرگز قادر به انجام آن نخواهم بود”، بهتر است بگویید “من میتوانم هر روز کارهای کوچک انجام دهم تا پیشرفت کنم”.
حواستان به مواقعی که احساس بی ارزشی به شما ضربه میزند، باشد.
برخی اوقات این احساسات منفی در پاسخ به موقعیتهای مشخص، افکار، تجارب یا حتی افراد مختلف، پدید میآیند. حواستان به این باشد که این احساسات چه زمانی آغاز میشوند، چه اتفاقی باعث پدید آمدن آنها میشود و چه نوع افکاری ممکن است در شکلگیری آنها نقش داشته باشند. این یکی از راههای کمک کننده برای مبارزه با نشخوار افکار منفی است، آنچه که خود میتواند در افزایش احساس بیکفایتی نقش داشته باشد.
یک دفترچه برای شکرگزاری داشته باشید.
احساس بیارزش بودن، هنگامی رخ میدهد که متوجه شوید زندگی خود را به صورت غیرمنصفانهای با زندگی دیگران مقایسه میکنید. به جای افتادن در دام این مسیر که صرفاً به کمبودهای خود توجه کنید، یک دفترچه برای سپاسگزاری در نظر بگیرید و روزانه زمان اندکی را صرف شکرگزاری از داشتههایتان را انجام دهید و به چیزهایی که قدردان آن هستید فکر کنید. تمرکز بر این افکار، شما را دربرابر افکار منفی محافظت میکند و از پیامدهای منفی مقایسه یا حسادت دور میسازد.
برای شخص دیگری، کاری انجام دهید.
گاهی اوقات که احساس بیارزشی دارید، تمرکز بر چیز دیگری جز خودتان، میتواند به شما کمک کند. پژوهشها نشان میدهند مشارکت در فعالیتهای اجتماعی داوطلبانه یا کمک به افراد نیازمند، اثرات مثبتی بر شادی و بهزیستی خواهد داشت. کمک به دیگران، به شما کمک میکند تا احساس تعلق و هدف بیشتری داشته باشید.
یک نرم افزار سلامت روان را امتحان کنید.
نرم افزارهای موبایلی بسیاری هستند که برای بهبود سلامت روان اختصاص داده شدهاند. برخی از برنامهها ممکن است ابزارهایی مثل پذیرش مثبت، آموزش ذهن آگاهی یا تمرینات شناختی – رفتاری را ارائه دهند که به شما در تشخیص و تغییر الگوهای فکری منفی، کمک کند.
چگونه میتوان کمک گرفت؟
مهم است که به خاطر داشته باشید که احساس بیارزشی، ممکن است نشانهای از یک اختلال روانی زمینهای باشد. اگر چنین احساساتی پایدار و ناراحت کننده هستند و یا سازگاری با کارهای روزمره را دشوار میسازند با اطرافیان خود صحبت کنید یا از متخصص در این حوزه کمک بگیرید. متخصص احتمالاً از شما دربارهی علائمی که تجربه میکنید بپرسد یا از شما بخواهد که پرسشنامهای برای اضطراب یا افسردگی پر کنید. حتی شاید لازم باشد تا برای اطمینان خاطر بیشتر، نیاز به بررسیها و معاینههای پزشکی باشد. شاید حتی شما تمایل داشته باشید تا رواندرمانی آنلاین را نیز تجربه کنید. پژوهشها نشان میدهد که درمان آنلاین نیز میتواند همانند درمان رو در رو تاثیرگذار باشد. درمان آنلاین میتواند راهی در دسترس و آسان برای کمک گرفتن از خدمات سلامت روانی باشد. سرویسهای که درمان آنلاین را ارائه میدهند از تنوع بالایی در خدمات، قیمت و چگونگی برگزاری جلسات درمانی، برخوردارند. در بسیاری از موارد، گزینههایی همچون چت آنلاین، ارتباط تصویری، ایمیل و تلفن را شامل میشوند.
ماروم نیز با ارائه برخی از این خدمات، شما را در این مسیر یاری میکند.
با توجه به آنچه گفته شد، همه ما احتمالاً در برخی از مواقع؛ احساس بیارزش بودن داشتهایم. با این حال، اگر چنین احساساتی با دوام، مزمن و فراگیر باشند، میتوانند به مشکل جدی تبدیل شوند. خبر خوب این است که راهکارهایی وجود دارد تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنیم. علاوه براین کمکهای تخصصی نیز میتواند به ما کمک بیشتری کند. افسردگی در طول زمان، بدتر میشود، بنابراین کمک گرفتن از متخصصان به شما کمک میکند تا با کاهش احساس بیهودگی؛ قبل از بروز علائم، اختلال را کنترل کنید. ماروم به عنوان یک مجموعه علمی و با تیمی متخصص، در این مسیر همراه شماست. قبل از اینکه دیر بشود اقدام لازم را انجام دهیم.
No comment