نام کتاب : هنر ظریف رهایی از دغدغهها
نویسنده : مارک منسن
مترجم : میلاد بشیری
در گیر و دار زندگی و پیچ و تاب مشکلات، آنچه به دست آوردنش سختتر می شود احساس شادی و آرامش است. شاید این محدودیتِ توانمندیها، داراییها و امکانات بشر باشد که به این موضوع دامن میزند. قصه هر که بامش برفش بیشتر را همه شنیدهایم اما آیا برای مواجه نشدن با مشکلات باید قید همه را زد؟ به عبارت دیگر اگرچه فرار از مواجهه با مشکلات یا پاک کردن صورت مسئله میتواند مشکلات مرتبط با آن را هم پاک کند اما آیا میتواند احساس آرامش بیاورد؟ مارک منسون نویسنده کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها ( البته عنوان کتاب را بسیار خودمانیتر از ترجمه قابل انتشار آن به فارسی نوشته است )، در تلاش است تا به نوعی بهتر دیدن زندگی را تشویق کند. وی در این کتاب با آوردن مثالهای ساده تلاش میکند این مفهوم را به تصویر بکشد که در زندگی هر شخصی، باید اهداف مهم زندگی تعیین شود و تمرکز شخص بر موارد حاشیهای آن نباشد. چرا که جهان هر چه پیچیدهتر باشد و مشکلاتش هم پیچیدهتر خواهد شد و ما آنقدر فرصت نداریم که به دنبال همه آنها باشیم و به آنها اهمیت بدهیم. بنابراین برخلاف تاکید عنوان کتاب، محتوای آن به دنبا تاکید بر بی خیالی نیست و در واقع هنر ظریف رهایی از دغدغهها را به نوعی در توجه به اهداف و ارزشهای شخصی در زندگی فرد میداند و بی توجهی به حاشیه ها. مارک منسن در کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها بر رهایی از دغدغههای بیارزش تاکید می کند و میگوید:
داشتن دغدغههای بیش از حد به سلامت روانی و روحی انسان ضربه می زند. تا حدی که زندگی را تنها برای داشتن سراب خوشحالی وقف میکند. در حالیکه کلید یک زندگی شاد، داشتن دردسر و دغدغه های بیشتر نیست بلکه داشتن دغدغههای کمتر، واقعیتر ضروریتر و مهمتر است.
وی همچنین در بخش دیگری از کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها به این موضوع اشاره میکند که زندگی در جامعه رقابت جو، باعث شده است تا ما برای آنکه احساس شادی و موفقیت کنیم سعی کنیم از دیگران بهتر باشیم. کسب و کارمان ثروت بیشتری ایجاد کند، در مدرسه و دانشگاه جایزه و مقام بدست آوریم. مدال آور رشته ورزشی باشیم و… . حال آنکه این نامآوران در باقی ابعاد زندگی شخصی ممکن است عملکرد مناسبی نداشته باشند. در واقع اگر فردی در تمام طول زندگی برای فرار از کابوس “متوسط بودن” بجنگد، معیاری جدید برای شکست فراهم کرده است.
در منحنی زنگولهای، طبیعی یا نرمال اکثر افراد جامعه در وسط نمودار، عده کمتری در انتهای برتر نمودار و عده دیگری در انتهای کهتر نمودار اند. این دو قسمت انتهایی نمودار متوسط نیست و استثنایی است. گاهی عده ای حاضرند بد باشند، قربانی و بیمار شوند اما حداقل معمولی نیستند و از طریق قربانی با بیمار بودن شایسته توجه دیگران می شوند. حال آنکه اگر متوسط بودن را بپذیریم و بدانیم آنچه واقعاً اهمیت دارد همین مسائل ساده معمولی هستند دیگر زندگی برایمان پرفشار و خسته کننده نیست.
زمانی که طرز فکر عالی بودن را کنار بگذاریم، دیگر دست از سرزنش و تحقیر خود بر میداریم. احساس نالایقی و به دنبال آن احساس ناکافی بودن از بین رفته و در عوض می توانیم بدون قضاوت با توقعات بالا از خود به آرزوهایمان برسیم.
مارک منسن در جای دیگری از این کتاب به اهمیت رنج کشیدن نیز اشاره میکند و می گوید:
” تلاش ما در زندگی نباید بر این مبنا باشد که چگونه رنج نکشیم بلکه باید این باشد که چرا رنج می کشیم و برای چه هدفی؟ به عبارت دیگر معنای رنج ما در زندگی چیست؟”
او همچنین بر اهمیت آگاهی از خود، احساسها و هر آنچه تجربه می کنیم نیز تاکید دارد.
همانطور که در ابتدای این گزارش گفتیم کتابهنر ظریف رهایی از دغدغهها است که به جای ترویج نحوه بی خیال شدن به ما یاد میدهد چطور خودمان را هنگام مواجهه با شکستها و کمبودهایمان بپذیریم و کمکان میکند تا دغدغه کمتری داشته باشیم.